Kantarell- & baconpaj
	En paj med mycket smak och få ingredienser i fyllningen.
Pajskalet
- 3 dl vetemjöl
 - 150 g smör
 - 1 tsk salt
 - 1 msk kallt vatten
 - 1 msk konjak
 
Fyllningen
- 125 g bacon
 - 200 g kantareller
 - 2 dl ost
 - smör
 - salt
 - nymalen svartpeppar
 
Äggstanningen
- 3 st ägg
 - 1 ½ dl mjölk
 - 1 ½ dl grädde
 - nymalen svartpeppar
 
Pajskalet
- Sätt på ugnen och ställ in den på 200°C.
 - Lägg smör, mjöl och salt i en matberedare. Starta den och häll i konjak och vatten. Kör tills det blivit en deg.
 - Tryck ut degen i en form och nagga den med en gaffel. Ställ in den i ugnen och baka den i 30 minuter. Täck över den med aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg.
 
Fyllningen
- Klipp baconet i strimlor och stek dem i smör tills den nästan är knaperstekta.
 - Rensa och skölj svampen. Stek den utan smör och salta på den. När endast lite vätska finns kvar i pannan tillsätt då ett par klickar med smör och stek tills svampen är färdig.
 
Äggstanningen
- Vispa ihop grädde, mjölk, svartpeppar och ägg. OBS Jag brukar inte få plats med hela satsen i pajskalet, så ett trips är att göra på ett ägg, ½ dl grädde och ½ dl mjölk i taget tills man har lagom mängd äggstanning.
 
Montering
- När pajskalet gräddat färdigt, ta osten hyvla skivor och lägg skivorna så att det täcker botten av skalet.
 - Lägg i stekt bacon och kantareller ovanpå osten.
 - Häll i äggstanning tills det nästan når upp till kanten av pajskalet. Grädda pajen i 30 minuter i 200°C om du haft i en hel sats äggstanning. Om det är mindre i kan tiden kortas. Kontrollera med jämna mellan rum. Om pajen börjar bli mörk på ovansidan täck över med aluminiumfolie under resten av gräddningen.
 


Lämna ett svar