TBT: Ägg a la Skanör

Det är länge sedan det var någon aktivitet på bloggen, men i dag tar jag tag i saken och presenterar ett förbättrat recept på Ägg a la Skanör. Det som ändrats är att såsen fått andra proportioner och lite nya ingredienser. Hoppas det smakar.

Ägg à la Skanör

En låda som avslutas i ugnen. Ingredienserna kan förberedas dagen innan.

  • 400 g rökt bog eller skinka i bit
  • 12 st potatisar (helst en fast sort)
  • 4 st ägg
  • 2 msk smör
  • 3 msk mjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 100 g smör
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 knippe persilja
  1. Koka äggen tills de är hårdkokta. Skala potatisen och dela den i munsstora bitar. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Tärna den rökta köttet och hacka persilja och ägg under tiden.
  2. Smält 2 msk smör i en kastrull, vispa ner mjölet i det smälta smöret. Häll i mjölken och vispa tills mjöl-smörblandningen har löst upp sig. Sjud såsen i 5 minuter. Häll i grädden och lägg i det sista smöret. Värm såsen tills smöret har smält. Smaka av med salt och peppar.
  3. Smörj en ugnsfastform. Lägg potatisen i botten på formen, fortsätt med hälften av köttet och häll sedan över såsen. Strö över resten av köttet och äggen. Ställ in formen i ugnen på 200°C i 15 minuter.

  4. När rätten kommer ur ugnen strö över persilja. Servera genast.

Man kokar såsen i 5-7 minuter för att få bort mjölsmaken, om man använder Maizena istället ska inte detta behövas. Jag har inte provat detta själv, men tänker testa det vid tillfälle.

Restmat, Vardagsmat
Svenskt
Ägg, Fläskkött, Persilja, Potatis, Rökt

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *